Stolní kompostér Pela Lomi přináší ekologickou praxi kompostování ze zahrady do vašeho domova. Lomi je stolní kompostér pro likvidaci potravinového odpadu, který také slibuje, že vaše pokojové rostliny budou spokojené a sníží vaši uhlíkovou stopu. Byl navržen společností Pela, výrobcem biologicky rozložitelné řady pouzder na telefony a příslušenství.
Proč byste neměli vyhazovat odpad z jídla do koše?
Většina lidí se domnívá, že odpad z jídla je docela bezpečné vyhodit. Koneckonců, organický materiál se rozkládá. Věřte nebo ne, ale ne vždy se potravinový odpad rozkládá na skládkách, a když k tomu dojde, ne vždy se to děje tím nejlepším možným způsobem. Skládky jsou anaerobní prostředí, ekosystémy, které nemají dostatek kyslíku, aby prošly „normálním“ procesem biologického rozkladu. Když jsou organické materiály, zejména potraviny, vyhozeny na skládku, jsou rychle pohřbeny vrstvami jiného odpadu. Poté, jelikož nemají kyslík a světlo, velká část organického materiálu hnije a plesniví. Když se konečně rozloží, uvolňuje metan. Zatímco některé skládky začaly zachycovat metan za účelem výroby elektřiny, mnoho nikoli.
Kompostování zbytků potravin je na druhou stranu pro životní prostředí výrazně lepší. Kompostování tradičně vyžaduje směs odpadu bohatého na dusík a odpadu bohatého na uhlík, který se pak časem rozloží na materiál bohatý na živiny, který můžete použít k doplnění vaší zahrady. Obvykle se to provádí na hromadách pod širým nebem, pravidelně se zavlažují a pak se otáčí vidlemi nebo lopatou, aby pomohly zajistit kyslík a rovnoměrně distribuovat teplo. Je to proces náročný na práci, ale výrazně prospívá životnímu prostředí a osobě, která kompost udržuje. Ale ne každý může udržovat hromadu kompostu a to je místo, kde přichází Lomi.
Co je Lomi
Lomi je „stolní kompostér“. Stolní kompostéry jsou stroje určené k simulaci raných fází kompostování. Je navržen s ohledem na uživatele a extrémně snadno se používá. Chcete-li použít Lomi, otevřete víko, vysypete své organické zbytky do Lomiina kbelíku, stisknete tlačítko a odejdete. Poté rozemele zbytky a přidáte trochu tepla, což pomáhá nastartovat proces kompostování. Dokončení procesu trvá 3 až dvacet hodin a to, co vyjde, závisí na tom, co hodíte a jaký režim používáte.
Lomi navíc vypadá lépe než většina stolních kompostérů. Jeho moderní design je přívětivý a mohl by být snadno zaměněn za zvlhčovač vzduchu nebo podobný domácí spotřebič.
Nastavení Lomi
Nastavení Lomi je velmi snadné. Vše, co musíte udělat, je otevřít dvě filtrační komory, naplnit je peletami aktivního uhlí a vložit je zpět. Poté vás Lomi vybízí, abyste do svého prvního cyklu vhodili biologicky odbouratelné plastové sáčky, které obsahovaly dřevěné uhlí. V závislosti na použití bude nutné uhlí vyměnit každé tři až čtyři měsíce. Pela prodává předplatné, které vám pošle pelety. I když je to praktické, rádi bychom zdůraznili, že se jedná o stejné pelety na dřevěné uhlí, jaké se používají v akvarijních nádržích, takže je jinde najdete levněji.
Co může a nemůže jít do Lomi
Do Lomi může jít mnoho věcí a Pela vytvořila seznam věcí, které ta můžete dát:
- Ovoce a zelenina
- Kávová sedlina
- Vaječné skořápky
- Odřezky masa
- Kůra a slupky
- Odřezky ze dvora a pokojových rostlin
- Mléčné výrobky, jako sýr, jogurt, mléko
- Chemicky ošetřené rostliny nebo zahradní odřezky
- Voskový papír, lesklý papír
- Pleny
- Zvířecí výkaly
Pro koho je Lomi
Lomi je navržen tak, aby pomohl snížit plýtvání potravinami pro lidi, kteří nemají přístup k běžnému kompostu. I když se zdá, že by to bylo výslovně pro obyvatele bytů, což je jistě základní cílová skupina, nejde jen o obyvatele menších obytných prostorů. Jde o tichý stroj, který se stane v každé domácnosti velkým přínosem a pomůže vám hnojit vaše pokojové rostliny a zbytečně nezatěžovat životní prostředí.
Obrázek: Pela